Mithras: mysterie en mythe - Mainzer Beobachter (2024)

Mithras: mysterie en mythe - Mainzer Beobachter (1)

Ooit kreeg ik mail van iemand die een boek wilde schrijven over Mithras. Als hij had aangetoond dat het christendom slechts een derivaat was, zo schreef hij, had hij wraak genomen op de paters die zijn jeugd hadden verziekt.

Tja.

Als je een rekening met het christendom wil vereffenen, prima. Er valt beslist een boom over op te zetten. Maar als je dat doet, laat dan het verleden erbuiten. Wie dat benut om in het heden een punt te scoren, misbruikt het.

Dit heb ik destijds maar niet geschreven. Ik vermoedde een trauma. In plaats daarvan heb ik literatuurverwijzingen gegeven, inclusief een verwijzing naar de website van Roger Pearse. Die maakt korte metten met het misverstand dat het christendom op een of andere manier leentjebuur heeft gespeeld bij de verering van Mithras.

Zou ik de mail vandaag moeten beantwoorden, ik zou verwijzen naar de expositie in het Musée royal de Mariemont in Morlanwelz. Voor Nederlanders: dit schitterende museum, gelegen in een al even schitterend park vol zeldzame bomen, toont de fenomenale collectie van multimiljonair Raoul Waroqué, die haar in 1917 naliet aan de Belgische staat. Het dorpje Morlanwelz vindt u halverwege Bergen en Charleroi.

De Iraanse Mithra

De expositie heet Le Mystère Mithra. Uw eerste associatie was ook de mijne: wat een Dan-Brown-titel, konden ze niks aantrekkelijks verzinnen, alleen “het goud van…” is nog clichématiger. Mijn tweede associatie: akkoord. Er is dit keer wel degelijk een mysterie: de relatie tussen Mithra en Mithras. Bovendien geldt de eredienst voor Mithras als mysteriecultus. Daarover morgen meer. Vandaag: Mithra en Mithras.

Mithras: mysterie en mythe - Mainzer Beobachter (2)

De god Mithra, die garandeert dat mensen afspraken nakomen, stamt uit Iran. De eerste vermelding komt uit het Mitanni, dus Late Bronstijd. Daarin is Mithra slechts een naam. We beschikken echter ook over een zoroastrische hymnedie wat meer vertelt (Yašt 15). Deze tekst gaat terug op bronnen uit de Midden-Bronstijd. Als behoeder van het koningschap kennen we Mithra ook uit de Achaimenidische koningsinscripties (zoals).

In Taq-e Bostan zien we hem op een Sassanidisch reliëf afgebeeld als beschermer van Shapur II bij zijn investituur door oppergod Ahuramazda. Deze afbeelding uit de vierde eeuw na Chr. toont hem met de stralenkrans van de zon.

De Romeinse Mithras

Vanaf de late eerste eeuw v.Chr. zien we Mithra ook in het Romeinse Rijk. Ik zal de geromaniseerde god, die in het westen vooral een zonnegod was, verder Mithras noemen. U kent de reliëfs waarop hij is afgebeeld terwijl hij een stier doodt.

Mithras: mysterie en mythe - Mainzer Beobachter (3)

Zo’n tauroktonie (“stierenmoord”) is niet zomaar een afbeelding van een mythische scène, maar verbeeldt enkele sterrenbeelden. Langs de dierenriem zijn dat Stier, Tweeling, Maagd en Schorpioen; verder Raaf, Beker en Grote Hond. Soms zijn er symbolen herkenbaar van Weegschaal en Kreeft. Als u deze verzameling aan de hemel wil zien: in de winter. Middenin herkent u dan ook de Leeuw. Die ontbreekt meestal op de tauroktonie, omdat die de zomerhemel voorstelt, als de zon ofwel Mithras in de Leeuw staat en het sterrenbeeld overstraalt. Ik blogde er al eens over. Het reliëf toont dus geen mythe, maar midzomer.

De mythe is, als we dit in overweging nemen, geen eeuwenoude, als het ware natuurlijk gegroeide, oorspronkelijk Iraanse vertelling. Eerst was er de tauroktonie en toen die astrologische afbeelding er eenmaal was, heeft iemand (in Anatolië? Italië?) er een verhaal bij bedacht. Daarin zitten wat Perzische elementen, maar slechts mondjesmaat. Wie die bedenker was, wat hem of haar inspireerde, of het een Anatoliër of een Romein was, wanneer deze profeet leefde: dát is het mysterie.

Moderne mythografie

De afbeelding was er dus, om zo te zeggen, eerder dan de mythe. Er kunnen andere mythen zijn geweest om dezelfde afbeelding te verklaren. Er moet grote variatie zijn geweest. Anders dan bij bijvoorbeeld Isis of Adonis beschikken we niet over een tekst waarin “de” Mithrasmythe valt te lezen. Die bestond niet. Ik weet ook niet of een consistent verhaal en een doctrine voor de ingewijden belangrijk waren. De rituelen en de maaltijden zullen betekenisvoller zijn geweest.

De expositie in Morlanwelz biedt desondanks een vertelling, gepresenteerd in een aantrekkelijk filmpje. Om toch iets van de mythe te reconstrueren, doen moderne onderzoekers in wezen hetzelfde als de Mithrasvereerders: ze hebben afbeeldingen en bedenken er een verhaal bij. De tauroktonie-reliëfs zijn namelijk vrijwel altijd voorzien van nevenscènes met andere delen van de Mithrasmythologieën. In totaal kennen we bijna vijftig taferelen. Sommige komen vaak voor en in combinatie met steeds dezelfde andere scènes. Dit zal de door veel gelovigen gedeelde kern-mythe zijn. Andere taferelen zijn uniek en duiden op lokale varianten.

Mithras: mysterie en mythe - Mainzer Beobachter (4)

Hoewel het beeldmateriaal vergelijkbaar is met een stripverhaal zonder tekstballonnen of duidelijke volgorde, kunnen wetenschappers een en ander combineren en zo iets van een mythologie reconstrueren. Dit is niet per se ongecontroleerde speculatie. Andere antieke mythen tonen de patronen die men destijds geloofwaardig vond en dat biedt een controlemogelijkheid. Uit de catalogus leid ik af dat de mythe, zoals getoond in het filmpje, een reconstructie is door de Spaanse historicus Jaime Alvar Ezquerra en zijn Franse collega Laurent Bricault.

De mythe

De gereconstrueerde mythe begint met de chaos die is ontstaan nadat de oude zonnegod Helius zijn wagen heeft uitgeleend aan zijn onhandige zoon Faëton, die met wagen en al is neergestort. De aarde is verschroeid en onvruchtbaar en de banen van de sterren zijn verstoord. The time is out of joint. Om het universum weer in rechte banen te leiden, is, zoals in veel mythen, een jonge god nodig.

Mithras: mysterie en mythe - Mainzer Beobachter (5)

Mithras wordt geboren uit een rots. Zijn eerste daad is dat hij een pijl afschiet die een andere rots raakt, waar vervolgens water uit komt stromen. De aarde kan weer vrucht voortbrengen. Sommige afbeeldingen tonen dan ook een oogstende Mithras. Twee herders, Cautes en Cautopates, scharen zich aan Mithras’ zijde. Samen vormen ze zonsopgang, de glorieuze zon, en de zonsondergang. Nu is ook het tijdverloop weer hersteld.

Wat nog ontbreekt, is levenskracht. Die keert terug doordat Mithras een kosmische stier vangt en doodt. Als hij dat heeft gedaan, daalt een raaf neer, die hem namens de goden opdraagt de geslachte stier te offeren. Het wegstromende bloed bevrucht de aarde en er ontspruit graan uit de staart van het dier. Bijna steeds is afgebeeld dat een schorpioen de levenskracht uit de penis van de stier wegzuigt; ook zien we vaak dat een hond en een slang het bloed opdrinken. De wereld hervitaliseert.

Nu ontstaat een conflict tussen de onachtzame oude zonnegod, die Faëton de problemen heeft laten maken, en de redder van de schepping. Mithras zegeviert en de twee goden verzoenen zich. De een zal verder verering krijgen als de zon die onze aardschijf beschijnt, de ander is de kosmische zonnegod, heerser van het hele universum.

Mithras: mysterie en mythe - Mainzer Beobachter (6)

Een feestmaal vormt het einde van de cyclus – en een feestmaal is wat de gelovigen samen kwamen gebruiken. De expositie toont allerlei eetgerei en informeert zelfs over wat men zoal verorberde.

Tot slot

Er is weleens geopperd dat de wederopstanding van Mithras het model zou zijn geweest van het christendom. U heeft al gemerkt: zoals oudheidkundigen de mythe reconstrueren, was er helemaal geen verrijzenis. Wie wraak wil nemen op de paters die z’n jeugd hebben verpest, kan de Mithrascultus beter laten wat ze is. En liever nog: moet het verleden niet als arsenaal benutten.

Morgen meer.

Deze blog is gratis, maar als u me wil steunen, koop dan een van mijn boeken, doe via Livius.nl een cursus of reis(bijvoorbeeld Cyprus), of doneer. U kunt de blog volgen via het Whatsapp-kanaal.

Mithras: mysterie en mythe - Mainzer Beobachter (7)

Gerelateerd

Deel dit:

Mithras: mysterie en mythe - Mainzer Beobachter (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated:

Views: 6470

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.