Hoe maak je een moodboard in 5 eenvoudige stappen? (2024)

Moodboards zijn een prachtig voorbeeld van hoe visuele storytelling de vormgeving inkleurt van het volgende decennium.

Om te beginnen worden moodboards veel gebruikt door ontwerpers en mensen uit de creatieve sector om ideeën over te brengen aan klanten.

Deze prachtig gepresenteerde collages van concepten en inspiratie geven klanten inzicht in de creatieve visie van een ontwerper.

Wilde je al een moodboard maken, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen?

Deze stap-voor-stap handleiding neemt de basisstappen door voor het maken van een moodboard, en het geeft handige tips en voorbeelden uit verschillende sectoren om je te inspireren bij je volgende ontwerpproject.

  • Wat is een moodboard
  • Voordelen van een moodboard
  • Wat moet je opnemen in je moodboard
  • 5 stappen om je eerste moodboard te maken
  • Voorbeelden van moodboards voor je volgende creatieve projecten
  • Maak je eerste moodboard met Piktochart

Wat is een moodboard?

Een moodboard bestaat meestal uit een combinatie van afbeeldingen, teksten, foto’s en texturen om een idee te verkennen en te presenteren op een manier dat met woorden alleen niet mogelijk is.

Deze ontwerpelementen staan op een bord echter niet op zichzelf. In plaats daarvan vertellen deze componenten bij elkaar een samenhangend verhaal over een visie. Dit verhaal moet duidelijk zijn, anders gaat het doel van het moodboard verloren.

Moodboards zijn een creatief project dat vaak wordt gebruikt in presentaties voor klanten, maar ze zijn net zo belangrijk om de visie en visuele aanwijzingen van de ontwerper te volgen en om de ontwerper te ondersteunen.

Voordelen van het maken van moodboards

Dit is waarom je zou moeten overwegen om een moodboard te maken voordat je je volgende grote idee presenteert.

1. Ideeën vastleggen en organiseren

Een nieuw project starten kan nogal een chaos zijn. Of het nu gaat om het maken van een website vanaf nul of het opstellen van de blauwdruk voor een interieurproject, er zijn veel details die je gemakkelijk over het hoofd ziet.

Dat is waar moodboards om de hoek komen kijken.

Met een moodboard kun je je ideeën op één plek verzamelen en organiseren. Door al je inspiraties en gedachten bij elkaar te zien, kun je een duidelijke boodschap opbouwen rond een centraal thema. Hierdoor blijf je gefocust.

Bovendien is de stroom van creativiteit meestal onvoorspelbaar. Creatievelingen staan erom bekend dat ze op sommige dagen honderd ideeën per dag hebben en op andere dagen helemaal niets.

Door je ideeën direct op te schrijven wanneer ze bij je opkomen, voorkom je dat ze verloren gaan. Door al je ideeën op een moodboard vast te leggen, kun je ze ook allemaal in de context van het centrale thema zien.

Je maakt bijvoorbeeld een moodboard voor een promotieproject voor een webinar. Misschien heb je bepaalde afbeeldingen en lettertypes toegevoegd waarvan je dacht dat ze het campagneontwerp zouden aanvullen.

Nadat je de visuele referenties rond het centrale thema hebt gezien, kun je bepaalde elementen verwijderen omdat ze niet goed passen.

2. Flexibiliteit van formaat

Moodboards zijn er in een fysiek of digitaal formaat. Je kunt dus kiezen hoe je ze opent of deelt.

Het bewerken en aanpassen van foto- en tekstvoorbeelden is eenvoudiger met een digitaal moodboard. Je kunt zelfs korte branding videoclips opnemen. Digitale moodboards kunnen op afstand worden gedeeld, wat tijd bespaart.

Aan de andere kant profiteren fysieke moodboards van het element ’textuur’ dat digitale moodboards niet kunnen bieden.

Bijvoorbeeld als je een stoffeerder bent die zijn moodboard omtrent kantoorinrichting deelt met een klant. Je klanten een staal laten voelen van het fluwelen gordijn dat je wilt gebruiken, is veel effectiever dan de textuur ervan uitleggen.

Hoe maak je een moodboard in 5 eenvoudige stappen? (4)

Je kunt een van deze formaten kiezen op basis van hoe je je creatieve ideeën wilt presenteren en delen.

Wat moet ik allemaal toevoegen aan mijn moodboard?

Het korte antwoord is: alles! Je kunt meerdere visuele elementen gebruiken tijdens het ontwerpen van je moodboard.

Uiteraard zulen je merk en branche je keuzes bepalen. Veelgebruikte elementen om op te nemen in moodboards zijn:

1. Foto’s

Met gratis fotogalerijen zoals Unsplash kun je miljoenen stockfoto’s downloaden om te gebruiken voor je moodboard. Als je je moodboard maakt met Piktochart, heb je toegang tot meer dan 3.000 hoogwaardige foto’s. Probeer Piktochart gratis uit.

2. Typografie

Het is belangrijk om het juiste lettertype voor je merk te vinden. Dit geldt vooral als je een ontwerpidee presenteert. Kies één of twee voorbeeldlettertypes en neem ze op in je moodboard om te zien hoe ze bij de rest van de stijl passen.

3. Woorden

Hoewel de visuele weergave, zoals merkkleuren, belangrijk is, kun je korte bijschriften gebruiken om een punt uit te leggen. Hierbij kan het gaan om een relevante statistiek, een beroemd citaat of gewoon een korte samenvatting van een idee.

4. Texturen

Zoals hierboven vermeld, zijn texturen zeer geschikt om toe te voegen aan een fysiek moodboard. Texturen zijn onder andere papier en stof.

5-stappenmethode voor het maken van een moodboard om je creatieve idee effectiever over te brengen

Nu we de voordelen van een moodboard hebben ontdekt, gaan we kijken naar de stappen om zelf een moodboard te maken:

1. Definieer je idee.

Het uiteindelijke doel van een moodboard is om je creatieve ideeën over te brengen. Om dit te doen, moet je eerst bepalen wat dat idee is.

Je bedrijf onderhoudt bijvoorbeeld telefoonlijnen voor kleine bedrijven. Je moet een lijst maken van doelzoekwoorden die in je opkomen met betrekking tot je merk en niche. Denk hierbij aan kleine bedrijven, telefoonlijnen, zakelijke telefoonsystemen, budgettelefoons en externe verkoopcommunicatie.

Vervolgens kun je deze trefwoorden onderzoeken en relevante inspiratie vinden in de vorm van illustraties, typografie, kleuren en meer, om te gebruiken bij het maken van moodboards.

Op deze manier heb je een gestroomlijnde aanpak om je concept vorm te geven en afleidingen weg te filteren. Als je de juiste leads nastreeft, zul je meer succes hebben bij het vinden van de juiste ideeën.

2. Stel je moodboard samen.

Een moodboard is weliswaar een visueel verslag van je creatieve ideeën, maar het is geen plakboek. Je probeert je ideeën over te brengen met dit board, dus als je het alleen maar gebruikt als dumpplaats voor willekeurige afbeeldingen en tekstinspiraties, gaat dat ten koste van het doel.

Je moodboard is wat je klant te zien krijgt om je concept over het merk te begrijpen. Het board moet een verhaal vertellen.

Neem de tijd om je moodboard zo samen te stellen dat de verschillende elementen erop logisch en organisch met elkaar in verband staan. Je moodboard moet niet lijken op een aaneenschakeling van losse woorden en afbeeldingen.

Je bent bijvoorbeeld een makelaar die een virtueel open huis organiseert. De elementen in je presentatie zijn onder andere een video-rondleiding door het huis, een focus op de USP zoals een open haard uit die tijd, en een uiteenzetting van de plattegrond en specificaties. Je zou geen foto’s opnemen van andere appartementen die je hebt verkocht, omdat dat niet relevant is voor de presentatie.

Op dezelfde manier moet elk element dat je opneemt zorgvuldig worden samengesteld voor moodboards, zodat het zinvol is als je het samenvoegt als onderdeel van het grotere geheel.

3. Focus op je belangrijkste afbeelding.

Een goede vuistregel bij het maken van een moodboard is om je te concentreren op één belangrijke afbeelding en om alle andere elementen daaromheen te structureren.

De hoofdafbeelding moet groter zijn dan de andere elementen, om meteen de aandacht van het publiek te trekken.

Je belangrijkste afbeelding moet bijvoorbeeld van de decors zijn als je kerstdecoratie probeert te verkopen. Deze centrale afbeelding moet groter zijn en moet omringd zijn door afbeeldingen en woorden die met Kerstmis te maken hebben.

Het is normaal dat je eerst de grote afbeelding van de collage ziet en dat je dan de omringende elementen aan deze hoofdafbeelding koppelt. Dit is nog een andere reden waarom je visual storytelling zou moeten gebruiken bij verkoop. Een foto zegt meer dan duizend woorden.

4. Gebruik levensechte foto’s.

Hoewel stockfoto’s prachtig kunnen zijn, geven echte foto’s je moodboard een authentieker gevoel.

Je hebt geen dure gadgets nodig om deze foto’s te maken. De camera van je telefoon kan prima foto’s maken. Van interessante graffiti op straat tot de bloemen in je tuin – alles kan een potentiële inspiratiebron voor een idee zijn.

De kleur van een roos in je tuin kan bijvoorbeeld precies de tint zijn die je wilt voor je productverpakking. Maak je geen zorgen over het maken van de perfecte foto. Het gaat om het verband dat het heeft met je product.

Levensechte foto’s en elementen zijn erg geschikt om emotionele reacties op te roepen. Dit loont wanneer je een presentatie geeft aan een klant.

5. Maak geen veronderstellingen.

De belangrijkste regel bij het maken van een moodboard is om je voor te stellen dat je het presenteert aan mensen die nog geen idee hebben van je merk of product.

Ga er niet vanuit dat mensen weten wat je probeert over te brengen.

Gebruik meer referenties als dat nodig is, maar zorg ervoor dat je moodboard sjabloon zo is ontworpen dat het gemakkelijk te begrijpen is en dat het eigenlijk al voor zichzelf spreekt.

Voorbeelden van moodboards voor je volgende creatieve projecten

Nu we de beste tips voor het maken van een moodboard hebben besproken, laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van het gebruik ervan:

1. Fashion moodboard

De mode-industrie is een van de beste plaatsen om moodboards te gebruiken. Ontwerp, stijl en catalogus presentaties worden het best overgebracht via moodboards, als sterk visueel medium.

2. Interieur moodboard

Net als fashion is ook interieurontwerp een grotendeels visuele industrie. Dus alle ontwerpideeën en inspiraties, inclusief referenties naar stoftextuur en kleur tot citaten uit deinterieurwereld, kunnen het best worden gecommuniceerd via moodboards.

3. Logo’s moodboard

Een van de belangrijkste aspecten van branding is het juiste logo voor je bedrijf. Het ontwerpen van een logo komt vaak voort uit het samenvoegen van ideeën en inspiratie uit verschillende bronnen, waaronder andere logo’s, tekens en insignes.

Naast goed gedefinieerde merkrichtlijnen, helpt een visuele referentie waar al deze ideeën zijn verzameld bij het overbrengen van je visie voor het logo.

4. Typografie moodboard

Soms heb je een moodboard nodig dat helemaal gewijd is aan de typografie die je wilt gebruiken. Nogmaals, deze inspiratie kan uit verschillende bronnen komen, dus een moodboard helpt om deze referenties effectief te presenteren.

5. Kleurenpalet moodboard

Net als bij typografie kun je ook een moodboard maken dat specifiek gewijd is aan je kleurreferenties.

Als je bijvoorbeeld een nieuwe ontwerpvisie presenteert, kan je moodboard de kleurreferenties bevatten die je wilt gebruiken. Dit kunnen afbeeldingen, echte foto’s, en andere dingen zijn.

Hoe maak je een moodboard in 5 eenvoudige stappen? (16)

Klaar om je moodboard te maken?

In dit artikel hebben we de voordelen van moodboards besproken en hoe ze kunnen helpen bij het in kaart brengen van je ideeën. Ook hebben we gekeken naar hun belangrijkste elementen bij het maken van een moodboard: foto’s, texturen, kleurenschema’s, kleurenpaletten, typografie en beschrijvende woorden. Je hebt tevens de basisstappen geleerd om zelf aan de slag te gaan.

Moodboards zijn een weerspiegeling van je creativiteit. Het is een zeer visuele weergave van je brein die ideeën samenvoegt en ze samenbrengt om een enkel, boeiend verhaal te vertellen.

Samengevat zijn moodboards een geweldige visuele referentie voor je creatieve visie, en ze fungeren vaak als brug tussen ontwerpers en hun klanten. Wat ontwerpers kunnen visualiseren, kunnen moodboards succesvol uitbeelden.

Hoe eenvoudig of complex het idee ook is, met een mooi moodboard of meerdere moodboards kun je het beter uitleggen. Maak een gratis Piktochart-account aan om vandaag nog aan de slag te gaan met je eerste digitale moodboard.

Hoe maak je een moodboard in 5 eenvoudige stappen? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6177

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.